5. marts 2024

Digitalisering og bæredygtighed vil dominere fremtidens skadesreparationsmarked

I de kommende år vil der være et stødt stigende fokus på både bæredygtighed og digitalisering indenfor skadesreparation. Sådan lyder det fra den globalt forankrede farveleverandør PPG, der som et led i denne bevægelse har lanceret en software som erstatter fysiske farveopsprøjtningskort med digitale farvechips på en computerskærm.

Den digitale udvikling har rigtig godt fat i autobranchen i disse år. Nye tiltag som fototaksering og automatisering af kommunikationsprocesserne med værkstedet er blot nogle af de ændringer, som de bilejere der har været så uheldige at få skadet deres bil, har kunne notere sig. Men digitalisering har også holdt sit indtog på selve skadesværkstedet.

Bæredygtighed og digitalisering

”Vi ser en klar tendens mod både automatisering, digitalisering og bæredygtighed i disse år”. Sådan lyder det fra Nordisk Marketingchef hos PPG, Henrik Friis, som fortsætter: ”Vi har op mod 200 blandemaskiner, der automatiserer processen med at blande farver ude hos vores kunder i de nordiske lande. Foruden at disse maskiner frigiver en masse værdifuld tid på værkstedet, medvirker de også til, at man bruger op mod 9% mindre farve, end når man blander manuelt. Og når man bruger 9% mindre farve, udleder man også 9% mindre CO2 og her kommer bæredygtigheden ind i billedet.

Foruden den automatiserede blandemaskine er seneste skud på den digitale stamme en helt ny software VisualizID, som hjælper brugeren med at finde det bedste farvematch fra PPG’s farvedatabase. Dette gør man rent praktisk ved at man sammenligner softwarens mere end 70.000 digitale farvechips med det billede, man har taget af bilen med det særlige og ligeledes nye DigiMatch kamera. Denne fremgangsmåde gør det nemt at ramme den rigtige farvevariant, så man undgår at skulle male biler om eller lave prøveopsprøtningskort, før man vælger farvevarianten – alt sammen noget som også i dette tilfælde mindsker farveforbruget til gavn for både profitabiliteten og bæredygtigheden.”

Den nye visualizID software anvendes allerede af mere end 150 værksteder i Norden og en af dem er i LKA Farve & LAK.

Nordjysk lakereri helt i front

LKA Farve & Lak i Hjørring har over 10 års erfaring med autolakering og anden sprøjtelakering og en omfattende ekspertise inden for området. De 11 ansatte har en travl hverdag med omkring 80-90 biler om ugen – 15-20 blandinger om dagen.

De mange reparationer betyder, at værkfører Mogens Christensen altid stræber efter at indrette hverdagen så effektivt som muligt. Derfor har værkstedet for et godt stykke tid siden også investeret i en MoonWalk® til at blande farven, imens de selv laver andet arbejdet på værkstedet.

Udover MoonWalk®, som automatiserer blandingsprocessen, bruger LKA Farve & Lak også ProcessManager, IT-systemet fra PPG, som sikrer en optimal styring af de interne arbejdsprocesser. Så her er er der altså endnu et område, hvor digitaliseringen har godt fat i reparationsprocessen.

Mogens Christensen fortæller, at de går meget op i at skabe optimerede processer og udnytte digitale værktøjer for en mere strømlinet forretning. Og da PPG lancerede VisualizID i starten af året, var LKA Farve & Lak interesserede med det samme. Man kan se farven, inden man maler

”Vi valgte VisualizID, da det gav os lige det, vi manglede i forhold til at finde det perfekte farvematch – nemlig at kunne se farven visuelt, så man kan spotte fejlen, inden man maler. Det er guld værd”, siger Mogens Christensen og forsætter: De mange virtuelle farvekort i VisualizID ™ løser vores problemer, og vi har meget få omlakeringer. Derudover er det nemt at bruge – og man kan stole på resultaterne Det fungerer rigtig godt i hverdagen! VisualizID™ har helt klart indfriet vores forventninger.”